preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Srdoči" Rijeka

Login
Mali novinari

Raspored informacija

    

    

 

 

Tražilica
Prehrana učenika

DOKUMENTI ŠKOLE

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Dabar 2017.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2012.

Ukupno: 748198
Ovaj mjesec: 2063
Ovaj tjedan: 523
 

            PRVI DANI U PRVOM RAZREDU

 

Što je važno da roditelji znaju na početku 1.razreda?

 

1. Od prvog dana važno je da se polazak u školu veže uz radosne trenutke u obitelji. Bez žurbe i panike roditelji će na vrijeme probuditi svoje dijete za polazak u školu. Krenite od kuće na vrijeme. Dođite u školu dovoljno rano (prije početka nastave 10-15 minuta) kako bi imali dovoljno vremena da se pozdravite s djetetom i da se ono može pridružiti drugoj djeci u igri. Kad se dijete navikne na školu, dovoljno je da ga samo kratko pozdravite i ostavite u društvu vršnjaka kako bi što prije samostalno odlazilo u školu.

2. Obratite pažnju da dijete ujutro jede doručak. Ukoliko ne prima marendu u školi, spakirajte djetetu školsku marendu kako ne bi gubilo vrijeme na velikom odmoru za odlazak u dućan.

3. Torbu, knjige i školski pribor pripremite zajedno s djetetom večer prije. Raspored sati stavite na vidno mjesto u sobi. Naučite dijete da se što prije osamostali u spremanju školske torbe prema rasporedu sati za slijedeći dan kao i da pripremi čistu odjeću kako se za odijevanje ne bi gubilo vrijeme ujutro prije škole. Provjerite vremensku prognozu kako bi znali treba li djetetu kišobran ili kabanica. Odjeća se treba lako oblačiti i svlačiti, naročito kad u raporedu sati ima tjelesno-zdravstvenu kulturu. Ako dijete još ne zna zavezati vezice na cipelama i tenisicama, kupite mu obuću na „čičak“.

4. Prvih nekoliko tjedana dobro je da roditelji vode dijete u školu i dolaze po njega te ga postupno pripremajte za samostalan odlazak u školu. Povežite se s drugim roditeljima koji stanuju u Vašoj blizini kako bi se Vaše dijete kasnije u grupi s drugom djecom dolazilo i odlazilo u školu (a i zbog toga da može prepisati gradivo od prijatelja kad je izostalo iz škole ili kad zaboravi što ima za zadaću).

5. Djetetu je potrebno osigurati dovoljno sna (najmanje 8-10 sati). Od početka uspostavite navike odlaska na spavanje u krevet u određeno vrijeme.

6. Označite sve stvari svoga djeteta (torbu, tenisice, dres za tjelesni) inicijalima ili nekim znakom kako bi se stvari, u slučaju gubitka lakše identificirale i pronašle. Djeca često zamjenjuju školski pribor, knjige te ih naučite da paze na svoje stvari. Vrjedne stvari bolje da ne nose u školu (npr. zlatninu) jer škola nije odgovorna za njihov gubitak.

7. Dijete treba znati gdje se nalazite i gdje Vas može dobiti na telefon u slučaju potrebe. Mobitele djeca često gube ili su opterećena time da ih ne izgube ili razbiju. Ukoliko se Vaše dijete koristi mobitelom, objasnite djetetu kako se pali i gasi jer za vrijeme nastave mobitel mora biti isključen kako ne bi ometao nastavu.

8. Odlazak kući poslije škole - provjerite kad nastava završava (pitajte učiteljicu rapored  zvonjenja) i u prvo vrijeme dočekujte svoje dijete pred školom. Ostavite si za to dovoljno vremena, dočekajte dijete s osmijehom. Nemojte kasniti jer se dijete lako uspaniči ako niste tamo gdje ste se dogovorili da ćete ga čekati.

9. Naučite Vaše dijete da Vam pokaže poruke iz škole ili da pokaže Vašu poruku učiteljici. U prvo vrijeme je dobro da sami provjerite da li ima poruka u blokiću za poruke.

10. Odaberite vrijeme i mjesto za pisanje domaćih zadaća i držite se tog raporeda. Naučite dijete da se najprije rješavaju školske obveze, a onda je na redu igra. Pomognite djetetu ako zatraži pomoć, ali nemojte raditi umjesto njega.

11. Za sva pitanja ili nedoumice obratite se najprije učiteljici Vašeg djeteta koja će Vam pomoći i saslušati Vas.

                            

 

 Puno uspjeha u prvom razredu žele Vam psihologinja i pedagoginja škole „Srdoči“!

 

 

 

preskoči na navigaciju